När är det smart att lägga nytt tak?

Att lägga nytt tak är ett relativt stort jobb som kostar mycket pengar att utföra, särskilt om man anlitar takläggare för att utföra jobbet. Man kan lägga nytt tak på egen hand om man har viss erfarenhet av hantverksarbete. Det är inte rekommenderat att lägga tak själv om man inte är duktig på hantverk och takläggare göteborg eller har lagt tak innan. Då är det säkrast att ha med någon med erfarenhet eftersom taket är mycket viktigt, om inte taket håller tätt kan det göra så att hela huset får fuktskador. Eftersom det är ett så pass dyrbart arbete är det viktigt att veta när man skall lägga nytt tak och när man kan vänta några år till.

Ta inga risker men lägg inte för tidigt heller

Finns det inga som helst tecken på slitage eller risk för läckor är det inte dags att lägga nytt tak. Man kan alltid anlita en takläggare för inspektion av taket, eftersom de är professionella och ser över tak dagligen kan de lätt se när ett tak behöver bytas och när det är OK att vänta. Ibland kan det endast behövas små reparationer av taket vilket inte alls blir lika dyrt och taket kan hålla flera år till med bara ett sådant ingrepp. Man kan spara mycket pengar genom att låta en takläggare kika på taket innan man bestämmer sig. Finns det dock tecken på mycket slitage och taket är i relativt dåligt skick är det absolut smartast att byta ut det så fort som möjligt.

takläggare - taktvätt

Plåt, papp, betong eller tegel?

Beroende på vilket tak man har tar det olika lång tid för taket att behöva bytas ut och göra taktvätt göteborg. Betongtak håller längst, ibland över 100 år! Sedan kommer tegel och efter det kommer plåt. Sist kommer papp. Papp är också det billigaste taket att lägga och i regel det enklaste, dock är även plåt billigt och enkelt att lägga och göra taktvätt göteborg och bli yrkesverksamma inom konsten. Bara för att man har en viss typ av tak behöver man inte välja samma typ igen. Ibland kan det vara smart att byta till ett annat sorts tak. Har taket stor lutning är det oftast bäst att lägga pannor, då blir det betong eller tegel. Det finns även plåtpannor nu för tiden vilket också kan vara ett alternativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *